Dorada w „szalonym” sosie

Dorada w „szalonym” sosie
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40
Rodzaj dania:
Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 dorady (oczyszczone
  • oskrobane i umyte)
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina (pół szklanki)
  • pół ostrej papryczki chili (bez pestek)
  • 10 pomidorków truskawkowych (lub w sezonie podłużne pomidory gruntowe)
  • ewentualnie gałązka pomidorków
  • natka pietruszki ok. 3 łyżek
  • sól i pieprz
  • gorąca woda

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy rybę, czosnek, pomidorki i papryczkę chili, do
tego wlewamy wino i uzupełniamy wodą mniej więcej do wysokości połowy
ryby. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim
ogniu pod przykryciem licząc 10 minut od chwili zagotowania. W połowie
gotowania dodajemy połowę natki pietruszki. Gdy ryba jest ugotowana,
przekładamy ją na ogrzany talerz, a do sosu dodajemy resztę pietruszki i
tym sosem polewamy rybę. Można też usmażyć na przykrytej patelni kilka
pomidorków na gałązce i podać je razem.
Doskonała zarówno z ugotowanym na sypko ryżem jak i ze zwykłą bułką (którą należy dokładnie wyczyścić talerz ze wspaniałego sosu).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE