Wiosenne roladki na zimno

Wiosenne roladki na zimno
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.25)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • suche placki z mąki ryżowej (papier ryżowy)

Nadzienie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ryżowy lub makaron sojowy zalać wrzątkiem. Kiedy ostygnie dobrze odcedzić. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie, odciąć twarde ogonki, pokroić w cienkie paseczki. Kiełki zblanszować, na chwilę wrzucić do wrzątku i odcedzić. Można wykorzystać wszystkie składniki, wówczas farsz będzie bardzo bogaty. Można część składników pominąć, proporcje ustalając według własnych preferencji. Podstawą jest namoczony makaron, który ubarwiamy dodatkami. Tworzymy rodzaj sałatki, którą doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, olejem chilli (dowolnie), sokiem z limonki (dowolnie), solą (do smaku). Spróbować i uzupełnić przyprawy i dodatki. Sałatka powinna być niezbyt mokra, o świeżym, orientalnym smaku. Placki ryżowe zanurzać w misce z wodą i układać na ręczniku, zetrzeć dłonią nadmiar wody. Nakładać na placek garstkę nadzienia. Kiedy placek stanie się elastyczny, zwijać ciasny krokiecik. Krokieciki mogą być większe lub mniejsze, optymalne mają ok. 8 cm długości i są grubości kciuka. Podawać z sosem nuoc cham.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA