Pierogi z krewetkami po tajsku - Joanna Jakubiuk

Pierogi z krewetkami po tajsku - Joanna Jakubiuk
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • sól
  • ew. szczypta kurkumy

Farsz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wlać ciepłą przegotowaną wodę i dodać przyprawy. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".

Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Pancerze odłożyć do sosu. Bakłażana i szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek, także drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Czosnek, chili i bazylię tajską posiekać. Dodać do warzyw razem z pokrojonymi na kawałki krewetkami i wszystko razem poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć porcję farszu, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut.

Na maśle smażyć pancerze z krewetek aż będą miały lekki pomarańczowy kolor. Następnie należy je zalać mlekiem kokosowym i gotować na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Wszystko razem zmiksować i przecedzić przez bardzo gęste sito. Uzyskany sos wlać ponownie do rondelka. Zagotować i przyprawić do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limonki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.

Ugotowane pierogi podawać polane sosem kokosowym z kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA