Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem

Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 opakowanie wietnamskiego makaronu ryżowego
Kurczak:
Sos:
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 posiekane suszone szprotki
  • sok z jednej limetki
  • kawałek startego imbiru
  • 1 posiekana główna czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 posiekane chili
  • sezam
Dodatki:
  • 1 sałata lodowa pokrojona w paski
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 pokrojony ogórek
  • 1 posiekane chili
  • 200 g kiełków fasoli
  • 4 pomidory
  • 6 suszonych szprotek albo krewetek
  • 1 garść mięty wietnamskiej
  • 1 pęczek posiekanej natki kolendry
  • 1 posiekana dymka
  • pół filiżanki prażonych nerkowców
  • pół filiżanki prażonych orzeszków ziemnych

Kalkulator wag i miar

Przepis

W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Kiedy zawrze wrzucić seler, szalotkę, czosnek, imbir i wlać sos sojowy. Włożyć pokrojonego kurczaka. Gotować na jak najmniejszym ogniu pod przykryciem. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić, żeby zmiękł. Odcedzić.
Składniki sosu wymieszać.
W dużej misce połączyć dodatki, kurczaka i makaron. Polać sosem i wymieszać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE