Zupa rybna z chińskim selerem

Zupa rybna z chińskim selerem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 granik (lub inna ryba o białym
  • dość zwartym mięsie) o wadze 800 g
  • pokrojona w 2 cm dzwonka
  • 2 litry wywaru rybnego lub wody
  • 3 pomidory
  • pokrojone w ósemki
  • 6 gałązek chińskiego selera
  • 6 pokrojonych na kawałki dymek
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • 2 długie czerwone papryczki chili
  • pokrojone na plasterki
  • sok z dwóch limonek
  • 75 ml sosu rybnego (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ciasno upakowana szklanka kiełków fasolki mung

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oberwać listki selera, odłożyć na później. Łodyżki selera pokroić na kawałki o długości 5 cm. W moździerzu lekko zmiażdżyć łodyżki selera, chili i białe części dymki oraz czosnek.
Wodę albo wywar rybny doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby (wraz z głową), wlać sos rybny, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, szumując.
Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, przez 10 minut.
Dodać pomidory, zielone części dymki, listki selera i potrzymać na ogniu kolejne 5 minut.
Zdjęć z ognia, wlać do wazy, dodać sok z limonki, wymieszać.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz sosem do maczania z sosu sojowego, sosu rybnego i pokrojonego chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE