Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami - Joanna Jakubiuk zobacz Kulebiak z kapustą i grzybami - Joanna Jakubiuk 2018-06-19 13:01:33
Kulebiak z kapustą i grzybami - Joanna Jakubiuk
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka oleju
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 listki laurowe
  • kilka goździków
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Umyć grzyby, zalać na noc zimną wodą, następnie ugotować. Kapustę poszatkować drobno, zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić jeszcze około 30 minut. Posiekane cebule zeszklić na oleju, dodać pokrojone w cienkie paski grzyby, doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć. Ugotowaną kapustę zestawić z ognia, usunąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Do kapusty dodać grzyby z cebulą, zmielony jałowiec i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut wszystko razem tak, aby odparował nadmiar soku. Kapustę przestudzić, dodać posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo. Ciasto rozłożyć na stolnicy. Farsz rozłożyć na cieście. Brzegi ciasta mocno zlepić i ułożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy „szwem” do dołu.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta powycinać dekoracyjne formy i nakleić na wierzch ciasta. W cieście koniecznie trzeba zrobić kilka otworków tak, aby w trakcie pieczenia mógł odparować nadmiar wody z farszu. Kulebiak wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C i piec 30 minut. Kulebiak można podawać na gorąco lub na zimno.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE