Kwiaty cukinii podane z pomidorami

Kwiaty cukinii podane z pomidorami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 7)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8-12 kwiatów cukinii (zależnie od wielkości)
  • 2 kromki pieczywa na zakwasie, bez skórki
  • 200 ml startego sera (Västerbotten, mozzarella lub ementaler)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub listków fenkułu
  • 1-2 łyżki masła, w temp. pokojowej
  • 100 ml mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju do smażenia
  • do przybrania: kwiaty rukoli lub szczypiorku
Sałatka:
  • 800 g pomidorów w różnych kolorach i rozmiarach
  • 3 listki lubczyku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z kwiatów cukinii usunąć środki. Posiekać drobno pieczywo, wymieszać z serem, koprem lub fenkułem i masłem na gładką masę. Napełnić kwiaty cukinii do 2/3 wysokości i delikatnie zamknąć, ściskając końce płatków. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć na złoto w rozgrzanym oleju.

Pomidory pokroić na duże kawałki, posiekać lubczyk. Składniki sałatki umieścić na patelni, podgrzać lekko, posolić do smaku.
Smażone kwiaty cukinii podawać z sałatką na ciepło, udekorować kwiatami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA