Śliwkowa krajanka w czekoladzie

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka pasty z wanilii
  • skórka z ½ cytryny
Wierzch śliwkowy:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rum mieszamy z ½ szklanki wrzątku i zalewamy nim pokrojone w paski śliwki. Odstawiamy, aż całość dobrze wystygnie i owoce zmiękną.
Całe jaja, powinny być w temperaturze pokojowej, ubijamy na puch, jak pojaśnieją i zwiększą swoją objętość dosypujemy partiami cukier nie przerywając ubijania.
Następnie w osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy. Na początek można część delikatnie zmiksować. Wylewamy ciasto na blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 25 x 35 cm i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie robimy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem, pastą z wanilii i skórką z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno i po trochu dodajemy do utartego serka, mieszamy całość na początku lekko ubijając mikserem, a później łącząc szpatułką.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Na wystudzony biszkopt nakładamy krem, na nim układamy dobrze odsączone śliwki i całość zalewamy przestudzoną czekoladą z masłem.
Całość wstawiamy do lodówki, aby krem stężał, a czekolada ładnie zastygła. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE