Polędwiczki w sherry z cebulą i śliwkami kalifornijskimi z suflecikami ziemniaczanymi

Polędwiczki w sherry z cebulą i śliwkami kalifornijskimi z suflecikami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Ilość osób:
4

Składniki:

Sufleciki ziemniaczane
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 5 jaj
  • 4 łyżki miękkiego masła + do posmarowania formy
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • ½-3/4 szklanki startego, twardego, żółtego sera
  • 1-2 łyżek mąki do obsypania formy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach lub owijamy każdy z osobna folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5h. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy mikserem 2 łyżki masła (pozostałe 2 łyżki roztapiamy w rondelku), dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wlewamy do ziemniaków razem ze śmietaną i serem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku i świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ziemniakami. Formę do muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nakładamy masę ziemniaczaną, skrapiamy ją masłem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut, aż babeczki podrosną i się zarumienią.
W tym czasie przygotowujemy polędwiczki. Oczyszczamy je z błon, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Krótko, z każdej strony i ściągamy z patelni. Polędwiczka nie powinna być dopieczona w środku, powinna pozostać różowa. Na tej samej patelni lub rondlu przygotowujemy sos. Dodajemy masło, przesmażamy na nim na złoto cebulę pokrojoną w paski, dodajemy pokrojone drobniej śliwki kalifornijskie, część można pozostawić w całości. Podgrzewamy razem jeszcze chwilę, dodajemy rozmaryn i wlewamy sherry. Dokładamy polędwiczki i gotujemy całość ok. 5 minut.
Polędwiczki serwujemy w upieczonymi suflecikami ziemniaczanymi.







 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE