Zapiekany omlet z brokułami

Zapiekany omlet z brokułami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oczyszczamy brokuły, dzielimy na różyczki, myjemy i zanurzamy w osolonej wrzącej wodzie na 3 minuty; odcedzamy i studzimy. Paprykę oczyszczamy z białych włókien i nasion, myjemy i kroimy na kawałki; odcedzamy ser mozzarella i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy, drobno siekamy i smażymy do zeszklenia na patelni z 3 łyżkami oliwy; dodajemy kawałki papryki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 7-8 minut; zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W misce lekko ubijamy jaja ze szczyptą soli i pieprzu, wlewamy mleko, dodajemy różyczki brokułów, paprykę, ser mozzarella, startą skórkę z cytryny, oregano i mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się wymieszają. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy pozostałą oliwę, wkładamy przygotowaną masę i zapiekamy omlet w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° Celsjusza 15-20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE