Okoń morski pieczony w soli podany z pieczonymi batatami

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- okoń morski (długość ok 25-30 cm)
- kilka plasterków fenkułu
- kilka gałązka koperku
- 500-600 g grubej soli morskiej
- skórki z połówki limonki
- skórki z połówki cytryny
- skórki z połówki pomarańczy
- 2 białka jajek
- 2 bataty
- ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos chimichurri:
- mały pęczek kolendry
- mały pęczek natki pietruszki
- kilka listków mięty
- mała papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wypatrosz rybę i wyciągnij skrzela. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Wyszoruj i sparz cytrusy. Osusz je papierowym ręcznikiem.
Do miski wsyp grubą sól. Zetrzyj skórki z cytrusów. Dodaj białka i wymieszaj wszystkie składniki.
W prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp warstwę soli o grubości 1 cm. Jeśli ryba będzie większa od blachy, połóż ją na ukos. Na tak przygotowanym podłożu połóż rybę i obsyp warstwą soli. Głowę i ogon owiń delikatnie folią aluminiową.
Piecz rybę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
W tym czasie pokrój bataty na długie frytki. Ułóż je na blasze, wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i dopraw solą. Piecz w 180 stopniach do miękkości.
Przygotuj sos. Wylistkuj wszystkie zioła, następnie posiekaj drobno liście. Posiekaj drobno pa-pryczkę chili i czosnek. Wymieszaj z ziołami. Dodaj oliwę z oliwek, by powstał płynny ziołowy sos. Przed podaniem dodaj ocet i wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Odstaw.
Wyjmij rybę z piekarnika i postaw na desce. Rozbij skorupkę z soli nożykiem, aż się połamie. Zdejmij kawałki upieczonej soli, aby odsłonić rybę. Skóra teraz łatwo odchodzi, więc rozetnij ją delikatnie i odsłoń soczysty i aromatyczny filet. Wyciągnij filety i serwuj z sosem chimichurri i pieczone bataty.
Wyszoruj i sparz cytrusy. Osusz je papierowym ręcznikiem.
Do miski wsyp grubą sól. Zetrzyj skórki z cytrusów. Dodaj białka i wymieszaj wszystkie składniki.
W prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp warstwę soli o grubości 1 cm. Jeśli ryba będzie większa od blachy, połóż ją na ukos. Na tak przygotowanym podłożu połóż rybę i obsyp warstwą soli. Głowę i ogon owiń delikatnie folią aluminiową.
Piecz rybę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
W tym czasie pokrój bataty na długie frytki. Ułóż je na blasze, wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i dopraw solą. Piecz w 180 stopniach do miękkości.
Przygotuj sos. Wylistkuj wszystkie zioła, następnie posiekaj drobno liście. Posiekaj drobno pa-pryczkę chili i czosnek. Wymieszaj z ziołami. Dodaj oliwę z oliwek, by powstał płynny ziołowy sos. Przed podaniem dodaj ocet i wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Odstaw.
Wyjmij rybę z piekarnika i postaw na desce. Rozbij skorupkę z soli nożykiem, aż się połamie. Zdejmij kawałki upieczonej soli, aby odsłonić rybę. Skóra teraz łatwo odchodzi, więc rozetnij ją delikatnie i odsłoń soczysty i aromatyczny filet. Wyciągnij filety i serwuj z sosem chimichurri i pieczone bataty.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze