Sałatka z homara z grejpfrutem

Sałatka z homara z grejpfrutem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić i wrzucić homary. Zakryć i gotować, aż będą jasnoczerwone, przez ok. 12 min. Odsączyć i spłukać zimną wodą.
kiedy homary się gotują, obrać szybko grejpfruty, odcinając górę i dół, zdejmując skórę i albedo. Wykroić miąższ do dużej miski, wycisnąć też sok ze skórek.
Ukręcić szczypce homara. Zmiażdżyć pancerzyk tępą stroną ostrza noża. Wyjąć mięso (przydatna jest wykałaczka). Ogony oprzeć bokiem o deskę i nacisnąć, żeby pękły. Wydobyć mięso. Pancerzyki wyrzucić bądź zachować na zupę bisque.
Wrzucić rozdrobnione mięso homara do grejpfruta. Dodać awokado, skrapiając obficie sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało. Pokroić dymkę i wrzucić razem z liśćmi pietruszki. Dodać olej, sól i pieprz. Wymieszać. Można dodać skórki cytryny do smaku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE