Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam

Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Przepis



Składniki sosu
½ łodygi trawy cytrynowej
¼ pęczka kolendry
¼ pęczka wietnamskiej mięty
¼ pęczka mięty
¼ pęczka tajskiej bazylii
150 ml wody
1 główka czosnku
100 ml sosu rybnego
75 g cukru palmowego
sok z dwóch limonek
3 papryczki chilli

Składniki sałatki
1 mała chińska kapusta
4 czerwone szalotki
1 ogórek libański
1 czerwona, twarda papaja bez pestek
1 niedojrzałe mango
1 filiżanka świeżych kiełków fasoli mung
1 filiżanka miąższu młodego kokosa

Do podania
4 łyżki stołowe smażonych szalotek
2 łyżeczki ziaren sezamu
50 g prażonych orzeszków ziemnych
10 krakersów sezamowych


Przygotowanie
Zmiksować lub rozgnieść w moździerzu czosnek, trawę cytrynową, dwie papryczki chilli i cukier palmowy na masę. Dolać sos rybny, wodę i sok z limonek. Wszystkie warzywa drobno posiekać. Wymieszać z dużą ilością dresingu i drobno posiekaną papryczką chili. Dorzucić kolendrę, wietnamską i zwykłą miętę oraz tajską bazylię. Wymieszać. Posiekać miąższ kokosa w paseczki, dorzucić do sałatki razem z kiełkami. Wymieszać. Posypać smażonymi szalotkami i prażonymi orzechami. Podawać z krakersami sezamowymi i resztą dresingu w oddzielnej miseczce.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE