Jaja a la flamenco

Jaja a la flamenco
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Przepis



Składniki
4 duże pomidory (odcięty wierzch, wydrążone)
4 jaja ekologiczne
1 litr świeżego soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
oliwa
starty ser manchego
hiszpańska szynka jamon

Składniki sałatki
oliwa
opakowanie żółtych pomidorków
opakowanie pomidorków koktajlowych
1 duży pomidor „black russian” pokrojony na ćwiartki
1 duży pomidor „pink lady” pokrojony na ćwiartki
1 łyżka stołowa posiekanych liści mięty
1 łyżka stołowa posiekanej bazylii
sól i pieprz

Przygotowanie
Na małym ogniu smażyć chilli z czosnkiem. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 5 minut. Przelać do dzbanka. Na blasze ustawić wydrążone pomidory. Wlać do wydrążonych pomidorów. Do każdego na wierzch wbić jajo. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Posypać startym serem i porwaną na kawałki szynką. Wymieszać składniki sałatki. Ułożyć ją na dnie miseczek, na niej postawić upieczone pomidory.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE