Gurami smażony w całości

Gurami smażony w całości
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 gurami (600-700 g) patroszony
  • z łuskami
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia
  • 3 gałązki kolendry

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W rondelku połączyć sos rybny, cukier, ocet i wodę, wstawić na mały ogień, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki, odstawić do wystygnięcia. Dodać czosnek, chili i imbir, odstawić. W dużym woku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie zsunąć rybę do gorącego oleju, smażyć na dużym ogniu 5 minut. Wyłożyć rybę na półmisek, polać czterema łyżkami sosu, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE