Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca

Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Majonez:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Miksujemy mleko kokosowe z orzeszkami nerkowca, następnie dodajemy olej i sól, jeszcze raz miksujemy. Dodajemy musztardę, ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy po raz ostatni. Możemy schłodzić w lodówce, aby majonez był bardziej gęsty.
Ugotowane na parze buraki kroimy w plastry, liście sałaty również kroimy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z kiełkami lucerny, doprawiając czerwonym i zielonym pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę nakładamy do koszyczków ziemniaczanych, które usmażyliśmy wcześniej w głębokim oleju z cienkich plastrów ziemniaka. Plastry ziemniaków umieściliśmy przed smażeniem jeden przy drugim pomiędzy dwoma metalowymi sitkami. Całość dekorujemy kwiatami bratków.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE