Sałatka warstwowa w słoiku


Składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • ulubione kiełki
Dressing:
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i miksujemy go w malakserze na grubszy żwirek, najlepiej pulsacyjnie.
Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Na dno słoiczka wsypujemy część brokułu, następnie 2 łyżki kukurydzy, łyżkę fasoli odsączonej z zalewy, część papryki, następnie kiełki, wierzch posypujemy słonecznikiem. Słoiki zakręcamy.
W miseczce łączymy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód, stopniowo dolewamy oliwę, aż powstanie nam gesty dressing. Doprawiamy go solą i pieprzem i przelewamy do kolejnego słoiczka.
Wlewamy po 2 łyżki dressingu do słoiczka z warzywami, zakręcamy pokrywkę i potrząsamy zawartością jak shakerem. Zjadamy od razu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE