Sałatka z wędzonym pstrągiem, batatami i orzechami makadamia

Sałatka z wędzonym pstrągiem, batatami i orzechami makadamia
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Sałatka:
1 wędzony pstrąg
2 filiżanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 filiżanka prażonych makadamii
1 garść młodego szpinaku
1 filiżanka liści mięty
2 posiekane dymki

Dressing:
1 łyżka miodu
ćwierć filiżanki świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka oliwy
pół łyżki jasnego octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy ziarnistej albo dijońskiej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ziemniaki skropić oliwą i przyprawić. Piec przez 20 minut, a następnie ostudzić.
Połączyć ze sobą składniki dressingu.
Oddzielić mięso pstrąga od ości. Resztki zachować i wykorzystać podczas gotowania bulionu. Kawałki ryby wymieszać z upieczonymi ziemniakami i dressingiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE