Zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- około 1 ¾ szklanki makaronu muszelki lub rurki (150 g)
- 1 ½ gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- ¾ szklanki kukurydzy (z 1 kolby)
- ½ szklanki cukinii pokrojonej w kostkę
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¾ szklanki tartego szwajcarskiego sera (gruyere lub ementalera)
Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 l osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przykrywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny (al dente). Odcedzić, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić. (Należy otrzymać 3 szklanki makaronu.) Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i szwajcarskim serem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zapiekanki
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze