Budyń z cukinii z potrawką z muli

Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Przepis

Składniki:
Potrawka:
800g muli
500g dojrzałych pomidorów
50g masła
30g oliwy z oliwek
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Budyń warzywny:
500g cukinii
2 jaja
200g śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
20g masła
1 gałązka pietruszki
1 gałązka bazylii
sól i pieprz

Przyrządzamy budyń warzywny:
Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie przez 4-5 minut, solimy i pieprzymy. Ugotowaną cukinię rozdrabniamy blenderem. W misce lekko ubijamy jaja ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy przetarte cukinie, umytą i posiekaną pietruszkę oraz bazylię. Przekładamy krem do posmarowanych masłem foremek, pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 140° Celsjusza około 30 minut.
Sporządzamy potrawkę:
We wrzątku sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mule oczyszczamy i myjemy, przekładamy na patelnię z obranym ząbkiem czosnku, jedną łyżką oliwy, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu do chwili, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Patelnię zdejmujemy z ognia i wyciągamy mule z muszelek, przekładamy je do miseczki; wyrzucamy zamknięte mule i muszle, filtrujemy sos, w którym dusiły się mule, wlewamy sos na patelnię, podgrzewamy, żeby trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, masło w kawałkach i mieszamy składniki do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy mule, pomidory, szczyptę soli i pieprzu, posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podajemy ciepły budyń z cukinii wraz z potrawką z muli.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE