Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico

Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 1 szklanka octu balsamico lub łyżka zredukowanej esencji balsamico
  • grubo mielony czarny pieprz
  • cukier
  • Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Truskawki pokroić w ćwiartki i zamarynować w soku pomarańczowym. Można dosłodzić do smaku. Ocet balsamico podgrzewać w stalowym garnku, aż odparuje do 1/4 objętości. Dodać cukier, by powstała gęsta jak płynny miód esencja (ewentualnie można kupić gotową esencję importowaną z Włoch). Zamarynowane truskawki przełożyć na talerze. Do części soku z pomarańczy dodać likier i doprawionym sosem polać owoce. Posypać pieprzem i skropić redukcją z balsamico. Podawać na deser.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE