Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 250 g truskawek
- 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
- 1 szklanka octu balsamico lub łyżka zredukowanej esencji balsamico
- grubo mielony czarny pieprz
- cukier
- Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy
Przygotowanie:
Truskawki pokroić w ćwiartki i zamarynować w soku pomarańczowym. Można dosłodzić do smaku. Ocet balsamico podgrzewać w stalowym garnku, aż odparuje do 1/4 objętości. Dodać cukier, by powstała gęsta jak płynny miód esencja (ewentualnie można kupić gotową esencję importowaną z Włoch). Zamarynowane truskawki przełożyć na talerze. Do części soku z pomarańczy dodać likier i doprawionym sosem polać owoce. Posypać pieprzem i skropić redukcją z balsamico. Podawać na deser.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze