Królik z czarnymi oliwkami

Królik z czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Przygotowanie:


Składniki
królik o wadze około kilograma
cebula
20 czarnych oliwek
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
pół kieliszka wytrawnego białego wina
łyżeczka orzeszków piniowych
4 łyżki oliwy extra vergine
łyżka wazowa wywaru mięsnego
sól i pieprz

Przygotowanie
Obraną i umytą cebulę drobno kroimy. Drylujemy oliwki, obieramy czosnek, myjemy rozmaryn i siekamy wraz z czosnkiem, orzeszki piniowe rozdrabniamy. Myjemy mięso z królika i dzielimy na równej wielkości kawałki. W rondlu podgrzewamy oliwę, podsmażamy kawałki królika na mocnym ogniu, tak żeby mięso nabrało ze wszystkich stron jasnozłocistej barwy. Wyjmujemy mięso z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu smażymy do zeszklenia cebulę, odrobinę czosnku z rozmarynem; dodajemy kawałki królika, polewamy białym winem i odparowujemy na mocnym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wywar i dusimy pod przykryciem 25 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy posiekany czosnek z rozmarynem, czarne oliwki, orzechy piniowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 7-8 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to należy zdjąć pokrywkę i odparować.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE