Adam Chrząstowski

Suflet ziemniaczany


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 16804

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g ziemniaków w mundurkach

3 jajka

50 g tartego sera Gruyere

2 łyżki siekanego koperku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

masło

bułka tarta

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz i przeciśnij przez praskę. Nie ugniataj, by zachować jak największą puszystość. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij dodając do nich sól. Żółtka wymieszaj z serem, koperkiem, natką i przyprawami. Wymieszaj delikatnie z ziemniakami. Do ziemniaków dodaj na początek 1/3 piany, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj resztę piany. Foremki do sufletu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż masę ziemniaczaną i piecz 15 minut w piecu nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

#ewikanto

13.01.2012 16:30


Ostrów Mazowiecka

CYTUJ

zrobiłam dzisiaj suflet jako danie główne będę robiła częściej jako przystawkę, był bardzo dobry! Pozdrwiam !
Ps. Jestem koleżanką Wiesi Szałańskiej.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.