Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 45 minut
Przygotowanie:
Składniki
350 g makaronu orecchiette
600 g małży
250 g cukinii
300 g ziemniaków
2 szalotki
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
pół kieliszka wytrawnego
białego wina
torebka szafranu (0,15 g)
5 łyżek oliwy Extra Vergine
sól i pieprz
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy w talarki; obieramy i myjemy szalotki i ząbek czosnku, szalotki kroimy, a ząbek czosnku lekko zgniatamy. Pietruszkę myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką i siekamy. Mule oczyszczamy, myjemy w dużej ilości zimnej wody, odcedzamy i wkładamy do rondla; dodajemy niewielką ilość posiekanej pietruszki, ząbek czosnku, wino i łyżkę oliwy Extra Vergine; podgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem, potrząsając od czasu do czasu rondlem, aż muszle się otworzą. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy mule z muszli i przekładamy do miseczki (zamknięte muszle usuwamy), filtrujemy sos i odstawiamy go na później. Obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy w kostkę, zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie na 2-3 minuty; odcedzamy i odstawiamy na później. Pozostałą oliwę wlewamy na patelnię i smażymy na niej do zeszklenia pokrojone szalotki; dodajemy talarki cukinii i smażymy 2-3 minuty; dodajemy kostki wcześniej przygotowanych ziemniaków, odrobinę posiekanej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kilka łyżek wody. Gotujemy 4-5 minut na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mule, kilka łyżek przefiltrowanego sosu z muli i podgrzewamy. W tym czasie w garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy, dodajemy szafran rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody, i gotujemy orecchiette; odcedzamy ugotowany al dente makaron; dodajemy ragout z muli, ziemniaków i cukinii, posypujemy pozostałą posiekaną pietruszką i podajemy ciepłe danie.
Źródło:

Makarony, kluski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze