Cykoria z gruszkami, serem blue, orzechami laskowymi i orzechowym sosem

Cykoria z gruszkami, serem blue, orzechami laskowymi i orzechowym sosem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Składnik główny

  • 2 kolby cykorii belgijskiej
Wkładka
Sos
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • łyżeczka musztardy dijońskiej
  • sól, pieprz, cukier

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Musztardę wymieszać z octem, cukrem, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę, potem olej orzechowy, ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie orzechowy. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniała. Ser pokruszyć. Orzechy uprażyć w ciepłym piekarniku. Rozsypać na suchej blasze i kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć i otrzeć skórkę. Czasami skórka schodzi łatwo pod palcami, czasami trzeba włożyć orzechy do lnianej ściereczki i poocierać turlając. Osuszone liście cykorii pociąć i dobrze wymieszać z sosem, rozłożyć na indywidualnych talerzach, na każdej porcji ułożyć plastry gruszki, posypać pokruszonym serem i prażonymi orzechami, całość posypać świeżo mielonym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE