Carpaccio z gruszki, cukinii i pieczarek

Carpaccio z gruszki, cukinii i pieczarek
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • ½ gruszki
  • ½ cukinii
  • 3 pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki startego peccorino

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pieczarki, gruszkę i cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Następnie bardzo krótko blanszujemy cukinię i pieczarki w gorącej wodzie i przekładamy do miski z zimną wodą. Odsączamy z wody.
Na talerzu układamy na przemian plaster gruszki, cukinii i pieczarki. Przyprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą.
W miseczce łączymy cukier z octem i odrobiną soli. Dolewamy powoli oliwę i mieszamy energicznie, aż powstanie nam gęsty sos. Skrapiamy nim warzywa, obsypujemy startym serem, czarnuszką, sezamem i prażonym słonecznikiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA