Serca młodych sałat z grilla z bekonowymi chipsami i sosem na bazie anchois i kaparów

Serca młodych sałat z grilla zobacz Serca młodych sałat z grilla 2018-06-19 13:01:07
Serca młodych sałat z grilla
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)

Składniki:

  • 4 szt. serc sałaty rzymskiej (serce - czyli środek sałaty, ten najbardziej jędrny)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 12 cienkich plastrów bekonu

Na sos:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od sosu. Do miski wbij żółtka i dodaj anchois, po czym za pomocą miksera ręcznego zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czosnek, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki i dalej miksuj, dodając wolno oliwy. Całośc dopraw pieprzem. Na koniec do sosu dodaj startego sera i odrobinę wrzątku, miksuj, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu. Sos odstaw do lodówki, by składniki się przegryzły.
Sałatę obmyj w letniej wodzie, wysusz papierem nie urywając liści i skrop cytryną. Rozgrzej patelnię i grilluj bekon, a później sałatę. Sałatę i bekon polej delikatnie sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE