Kuskus z kurczakiem i bakaliami

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- części z jednego kurczaka doprawione solą i pieprzem
- 125 g kaszy kuskus namoczonej w wodzie
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki miodu
- sok z ½ cytryny
- kawałek startego imbiru
- 4 daktyle bez pestek
- 1 łyżka rodzynek
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki prażonych migdałów
- rosół lub woda
- 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout lub curry
Przygotowanie:
Przygotuj sos – wymieszaj miód, sok z cytryny, imbir, daktyle i rodzynki, dopraw solą.
Podsmaż części kurczaka na oliwie na mocnym ogniu przez kilka minut tak, by stały się złociste. Następnie wlej rum i podpal. Wlej sos, wymieszaj, dodaj prażonych migdałów, cynamon i łyżkę przypraw. Wymieszaj wszystko i wlej rosół (lub wodę) tak, by pokrył resztę składników. Duś na wolnym ogniu pod przykrywką przez 45-50 minut. Można dolać rosołu lub wody, gdy zajdzie potrzeba.
Serwuj kurczaka z kuskusem.
Podsmaż części kurczaka na oliwie na mocnym ogniu przez kilka minut tak, by stały się złociste. Następnie wlej rum i podpal. Wlej sos, wymieszaj, dodaj prażonych migdałów, cynamon i łyżkę przypraw. Wymieszaj wszystko i wlej rosół (lub wodę) tak, by pokrył resztę składników. Duś na wolnym ogniu pod przykrywką przez 45-50 minut. Można dolać rosołu lub wody, gdy zajdzie potrzeba.
Serwuj kurczaka z kuskusem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze