Tomasz Jakubiak

Polędwica na sałacie z prażonymi orzeszkami i ogórkiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 1624

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

30-45 dkg polędwicy wołowej

ogórek

sól

mango

2 garści liści szpinaku

2 garści liści musztardowca

papryczka chilli

 

Dressing:

duża garść orzechów ziemnych niesolonych

50 ml sosu rybnego

25 ml sosu sojowego jasnego

sok z limonki

4 ząbki czosnku

100 ml oleju chilli

kilka listków świeżej kolendry

Przygotowanie:

Polędwicę pokrój na cienkie plastry i opal opalarką.
Z ogórka usuń pestki i pokrój go w paski.
Mango pokrój w drobną kostkę.
Przygotuj dressing. Orzeszki rozgnieć. Łyżkę orzeszków zostaw do posypania na sałatę, resztę wsyp do miski. Dodaj sos rybny, sos sojowy, sok z limonki. Dodaj czosnek, olej chilli, kolendrę.
W dressingu wymocz plastry polędwicy.
Na dużym talerzu ułóż liście szpinaku i musztardowca, dodaj ogórka, mango i wymoczone plastry polędwicy. Całość posyp orzeszkami i pokrojoną papryczką chilli. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:28

CYTUJ

polędwica wyszła mi wspaniale. niebo w gębie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.