Lasagne
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 450 g płatów lasagne
  • gruboziarnista sól
  • 5 włoskich kiełbasek wieprzowych
  • łagodnych lub ostrych i łagodnych
  • ponakłuwanych widelcem
  • 450 g ricotty
  • ¾ szklanki świeżo startego pecorino romano lub parmezanu
  • 1 duże jajko
  • rozkłócone
  • 5 szklanek domowego sosu pomidorowego (podwoić proporcje podstawowego przepisu i gotować sos godzinę)
  • 450 g mozzarelli
  • pokrojonej w grube plastry
  • oliwa
  • do polania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym garnku. Dobrze posolić, włożyć płaty lasagne i gotować o połowę krócej, niż każe instrukcja na opakowaniu. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nagrzać piekarnik do 175° C. Na patelni, na dość dużym ogniu, smażyć kiełbaski ok. 10 minut. Kuchennymi nożycami pociąć je na plastry, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 minut, aż będą chrupiące. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Wymieszać w misce ricottę, pół szklanki pecorino i jajko. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 x 33 cm wlać jedną szklankę sosu pomidorowego. Ułożyć na wierzchu jedną trzecią płatów lasagne tak, aby przykryły całe dno naczynia. Rozłożyć na makaronie usmażone kiełbaski i polać drugą szklanką sosu. Ułożyć drugą warstwę płatów. Wyłożyć na makaron masę serową i wyrównać ją łyżką. Przykryć pozostałymi płatami lasagne. Wlać półtorej do dwóch szklanek sosu, aby dokładnie przykrył makaron. Równo rozłożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Posypać resztą pecorino i polać oliwą. Piec bez przykrycia ok. 45 minut, aż sos zacznie mocno bulgotać, a wierzch lasagne lekko się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 10-15 minut. Podawać z dodatkowym startym serem do posypania i podgrzanym sosem do polania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE