Rigatoni alla norma

Rigatoni alla norma
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
15 minut

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 200 g makaronu rigatoni
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeża bazylia (½ pęczka)
  • 1 puszka pomidorów
  • 70 g solonej, twardej ricotty lub parmezanu startego na grubej tarce
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na paski wielkości frytek. Na sporej porcji rozgrzanej oliwy smażymy partiam,i aż paski z każdej strony będą rumiane, w razie potrzeby przed nałożeniem kolejnej porcji uzupełniamy oliwę na patelni.

Następnie na patelnię z bakłażanem (kilka kawałków odkładamy do dekoracji) wlewamy zmiksowane blenderem pomidory (jeśli na patelni jest za duża porcja tłuszczu, odlewamy go). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na średnim ogniu dusimy całość ok. 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy i dodajemy poszatkowaną bazylię.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy całość i serwujemy mocno obsypany startym na grubych oczkach serem, odłożony kawałkami bakłażana i listkami świeżej bazylii.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE