Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • 30 dkg ugotowanego makaronu typu świderki
  • cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • pomidor
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 25 dkg wędzonego łososia
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryczki
  • jajko
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 10 dkg żółtego sera
  • łyżka bułki tartej
sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i pomidora pokrój w drobną kostkę. Wędzonego łososia na większe kawałki.
Wszystkie pokrojone składniki przesyp do miski i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki: natkę pietruszki, sok z limonki, kmin, słodką paprykę, jajko, śmietanę, makaron świderki, wino.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.
Wszytko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp bułką tartą. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
Przygotuj sałatkę. Truskawki pokrój w ćwiartki, a sałatę rzymską na większe kawałki. Przygotuj szybki sos. Do maślanki dodaj starty czosnek, sok z limonki, oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Sałatę i truskawki zalej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA