Biscotti z sosem mocca

Biscotti z sosem mocca
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
9

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto podstawowe:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g cukru
6 jajek

(a) biscotti z pistacjami i żurawiną
150 g wyłuskanych pistacji
100 g suszonej żurawiny
skórka otarta z 1 cytryny

(b) biscotti z daktylami i orzechami laskowymi
150 g wyłuskanych orzechów laskowych
100 g daktyli
skórka otarta z 1 cytryny

(c) biscotti z czekoladą i pomarańczą
50+25 g gorzkiej czekolady
50 g migdałów bez skórki
30 g mąki
skórka otarta z 1 pomarańczy
½ łyżeczki esencji waniliowej

sos mocca:
150 ml śmietany 36%
100 ml kawy espresso
100 ml płynnego miodu
150 g gorzkiej czekolady
100 ml drobnych pianek marshmallows

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160°C.
Wsypujemy do miski mąkę i cukier, wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta.
Rozdzielamy masę na 3 miski. Do jednej dodajemy (a) posiekane pistacje i żurawinę oraz skórkę z cytryny; do drugiej (b) skórkę z cytryny, posiekane orzechy laskowe i daktyle; do trzeciej (c) stapiamy na parze 50 g czekolady, studzimy, wlewamy do masy, siekamy migdały i 25 g czekolady, dorzucamy do miski, dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową.
Zawartość każdej z misek mieszamy. Każdą część ciasta wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy w walec i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
Wyjmujemy na kratkę, lekko przestudzamy, potem kroimy na plastry o grubości 1-2 cm. Rozkładamy na blasze, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-30 minut, w połowie czasu pieczenia odwracamy. Wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos: wlewamy do rondla śmietanę, kawę i miód, podgrzewamy na małym ogniu, wsypujemy czekoladę i stapiamy, cały czas mieszając. Dodajemy pianki i mieszamy, aż się stopią. Wlewamy sos do filiżanki i podajemy z biscotti.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE