Smażony kurczak w tymiankowej marynacie

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Marynata
1 łyżka tymianku cytrynowego
1 łyżka tymianku pomarańczowego
1 łyżka tymianku pospolitego
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo
4 pojedyncze kurze piersi
1 łyżka świeżego tymianku do posypania
sok z cytryny do skropienia
Przygotowanie
Wsypać do moździerza listki tymianku i lekko utrzeć, żeby uwolnić aromat. Zalać tymianek oliwš i sokiem z cytryny. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zalać mięso marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 4 do 24 godzin. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć kurze piersi po 5 minut z każdej strony. Jeśli są grube, na koniec zmniejszyć ogień i podsmażać, aż dojdą. Mięso podawać posypane świeżym tymiankiem i skropione sokiem z cytryny i z ziemniakami albo jako nadzienie do ciabatty - pokrojone na kawałki, z liściem sałaty, plastrami pomidora i majonezem.
Sophie Grigson
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze