Smażony kurczak w tymiankowej marynacie

Seria kulinarna:
Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Marynata
1 łyżka tymianku cytrynowego
1 łyżka tymianku pomarańczowego
1 łyżka tymianku pospolitego
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Dodatkowo
4 pojedyncze kurze piersi
1 łyżka świeżego tymianku do posypania
sok z cytryny do skropienia

Przygotowanie
Wsypać do moździerza listki tymianku i lekko utrzeć, żeby uwolnić aromat. Zalać tymianek oliwš i sokiem z cytryny. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zalać mięso marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 4 do 24 godzin. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć kurze piersi po 5 minut z każdej strony. Jeśli są grube, na koniec zmniejszyć ogień i podsmażać, aż dojdą. Mięso podawać posypane świeżym tymiankiem i skropione sokiem z cytryny i z ziemniakami albo jako nadzienie do ciabatty - pokrojone na kawałki, z liściem sałaty, plastrami pomidora i majonezem.

Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE