Daria Ładocha

Zupa z pieczonych pomidorów i czerwonej soczewicy


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci

odsłon: 584

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg pomidorów

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

450 g ugotowanej soczewicy czerwonej

kilka listków świeżego oregano

6 suszonych pomidorów

łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego

1 łyżeczka papryki w proszku

kilka łyżek oliwy z oliwek

kilka łyżek jogurtu naturalnego

1 l gorącej wody

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej pokrojone pomidory wraz z czosnkiem rozgniecionym za pomocą noża, cebulą pokrojoną w talarki i ugotowaną soczewicą.
Posyp warzywa solą, papryką oraz pieprzem i skrop oliwą. Posyp oregano, zachowując część do dekoracji.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200º C około 50 minut.
Następnie wyjmij warzywa, odłóż część soczewicy do dekoracji, a resztę zmiksuj na gładką masę. Dodaj gorącą wodę i dokładanie wymieszaj.
Na koniec udekoruj drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, oregano i pozostałą soczewicą. Możesz zrobić również kleksa z jogurtu naturalnego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.