Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Zupa z przejrzałych pomidorów zagęszczana czerstwym chlebem, z szybkim kimchi

Zupa z przejrzałych pomidorów zagęszczana czerstwym chlebem, z szybkim kimchi
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Zupa:
  • 6 przejrzałych, bardzo dużych pomidorów lub 12 małych
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 4 kromki czerstwego chleba na zakwasie, każda o grubości ok. 2cm
  • cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
  • 2 łyżeczki startego imbiru se skórką
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy
  • olej rzepakowy
Kimchi:
  • kapusta pekińska
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 3-4 łyżki gochugaru (lub łyżka suszonych płatków chili)
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach
  • 4 cm kawałek imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach ze skórką
  • duża cebula bez skórki, starta na tarce o drobnych oczkach
  • ½ szklanki soli
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki białego sezamu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kimchi:

Z kapusty wykorzystaj same liście. Pokrój je w poprzek na kawałki o wielkości ok. 4 cm.

W garnku zagotuj wodę z solą, następnie zalej nią liście kapusty, odstaw na około 15 min.

Po 15 min przepłucz bardzo dokładnie liście kapusty pod bieżącą, zimną wodą i odsącz.

Wymieszaj dokładnie ze sobą cebulę, czosnek, imbir, gochugaru, sos rybny i miód.

Za pomocą łyżki wymieszaj/zagniataj dokładnie mieszankę przypraw z kapustą. Jeśli wolisz użyć rąk, użyj rękawiczek, ze względu na ostrość przypraw. Obsyp białym sezamem.

 

Zupa:

Kostki chleba usmaż na chrupko na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego.

Pomidory zetrzyj na tarce, na grubym oczku, nie obierając ze skórki.

Do pomidorów dodaj passatę.

W garnku na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, czosnek i imbir.

Następnie dodaj łyżkę cukru brązowego, z karmelizuj.

Dodaj mieszankę pomidorów i passatę, gotuj pod przykryciem przez około 15 min.

Dopraw octem i sosem sojowym oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.

Dodaj do zupy kimchi i chleb, wymieszaj tak, żeby chleb częściowo zmiękł, następnie pokrop olejem sezamowym.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE