Daria Ładocha

Zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

odsłon: 539

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

3 cebule

3 ząbki czosnku

4 ziemniaki

biała część pora

1 pietruszka

3 pomidory obrane ze skóry

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki w proszku

3 łyżki oliwy z oliwek

kilka łyżek prażonych nasion słonecznika

sok z 1 cytryny

1,5 litra gorącej wody

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (szczególnie ziemniaki pokrój w cienkie plasterki).
Ułóż warzywa w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 45 minut.
Następnie całość przerzuć do garnka, połącz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi na mniejsze kawałki i zmiksuj na krem.
Dodaj gorącą wodę dla uzyskania ulubionej konsystencji i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Na koniec posyp prażonym słonecznikiem i skrop sokiem z cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.