Gulasz warzywny z tofu, pomidorkami cherry i komosą ryżową

Gulasz warzywny z tofu zobacz Gulasz warzywny z tofu 2018-06-19 12:19:24
Gulasz warzywny z tofu
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • pół cukinii
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przepłucz komosę wrzątkiem i zalej zimną wodą w proporcji 1:2 (jedna porcja kaszy na dwie wody). Gotuj około 15 minut od momentu wrzenia, do momentu, kiedy pojawią się białe sprężynki. Pozostaw kaszę pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Obraną marchewkę i cukinię pokrój na talarki. Jeśli cukinia będzie bardzo duża, to talarki podziel na ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj wszystkie warzywa oprócz pomidorów, kozieradkę i podsmażaj ciągle mieszając około 5 minut.
Zalej całość wodą, dodaj pomidorki i duś pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, tofu pokrojone w kostkę i pozostałe przyprawy wraz z miodem. Doprowadź do wrzenia.
Podawaj gulasz na ugotowanej komosie ryżowej posypany zieloną pietruszką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE