Zupa z kurczaka (halmeoni)

Zupa z kurczaka (halmeoni)
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
pół białej kapusty
2 podłużne chili
ciemny sos sojowy
sos mięsny
imbir
3 jajka rozmącone z sosem sojowym
1 duży kurczak
4 marchewki
2 cebule
2 łodygi selera
1 główka czosnku
250 g grzybów shiitake
1 filiżanka świeżego groszku
200 g makaronu soba
ocet
cytryna
dymka
woda
1 łyżka prażonego sezamu

Przygotowanie:
Posiekane seler, marchewki i całego kurczaka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać posiekane chili, cebulę, imbir, czosnek i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 godziny. Zebrać pianę pojawiającą się na powierzchni. Bulion przecedzić i przelać do mniejszego garnka.
Mięso kurczaka oddzielić od kości, a grzyby pokroić w paski.
Bulion zagotować, dodać posiekaną kapustę, grzyby i groszek. Wlać sos sojowy i mięsny. Dołożyć mięso. Dodać makaron i całość ponownie zagotować. Dodać posiekaną kolendrę i zieloną część dymki. Mieszając wlać rozmącone jajka.
Przed podaniem posypać sezamem i dymką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE