Treściwa zupa z dorsza z fasolą, warzywami i polskim sosem pesto

Treściwa zupa z dorsza
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Wywar rybny 1,5 l:
  • 1 seler naciowy
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • 2 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki i wylistkowane
  • 3 ząbki czosnku lekko rozgniecione
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka listków laurowych
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kawałek kopru włoskiego
  • 50 dag namoczonej fasoli czerwonej lub czarnej
  • 30 dag zbitego mięsa z dorsza pokrojonego w grubą kostkę
  • papryczka chili w proszku

Pesto:

  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • orzech laskowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Selera, marchew, pora pokrój na jednakowej wielkość nie za duże kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie po czym dodaj do nich pieprz, liść, ziele i koper – smaż jeszcze z 3 min. Do gara dolej bulion, wrzuć fasolę i gotuj aż będzie miękka. W tym czasie do blendera wrzuć wszystkie składniki pesto i zmiel na gęsty sos. Ugotowaną zupę dopraw chili, a na chwilę przed podaniem wrzuć pokrojone mięso. Podawaj polaną sosem pesto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA