Curry z bakłażanów z masłem nerkowcowym

Curry z bakłażana z masłem nerkowcowym zobacz Curry z bakłażana z masłem nerkowcowym 2018-08-13 12:58:26
Curry z bakłażana z masłem nerkowcowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 bakłażan (500 g)
  • sól
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • sól i pieprz
  • do podania: garść świeżej kolendry, ryż cynamonowy
Masala:
  • 4 cm imbiru
  • 4 cm chili
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ szklanki masła z nerkowców
Ryż cynamonowy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i odstawić.
Do naczynia blendera dodać wszystkie składniki na masalę i zmiksować je na gładką, pozbawioną włókien imbiru pastę. Następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować i odstawić.
Bakłażan lekko odcisnąć. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej roślinny, kiedy będzie bardzo gorący, dodać bakłażan i obsmażyć go przez 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać masalę, zamieszać i wlać wodę. Dusić przez 1 - 2 minuty, następnie dodać pomidory, cukier, sól i pieprz. Dusić na niedużym ogniu przez 15 - 20 minut, następnie dodać liście kolendry i podawać.
Ryż zalać wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Infi 9 dni temu

Filmik nie działa a pozostałe tak. Prawdopodobnie został usunięty z serwera. Proszę go przywrócić.

Infi 9 dni temu

Halo, filmik się nie wczytuje, proszę naprawić.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE