Pieczona ciecierzyca

Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki syropu z agawy
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
- sól i czarny pieprz
do podania: torebka papierowa lub coś co pozoruje papierowy rożek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na termoobiegu.
Ciecierzycę odsączyć z puszki, aquafabę zachować do innych przepisów. Ciecierzycę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym kubeczku wymieszać wszystkie składniki, a następnie zalać nimi ciecierzycę. Wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 12-20 minut mieszając co jakiś czas.
Jeść na gorąco lub na zimno, chrupać zamiast popcornu albo dodawać do zup kremów, sałatek, surówek, kasz i makaronów. Jednym słowem do wszystkiego.
Ciecierzycę odsączyć z puszki, aquafabę zachować do innych przepisów. Ciecierzycę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym kubeczku wymieszać wszystkie składniki, a następnie zalać nimi ciecierzycę. Wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 12-20 minut mieszając co jakiś czas.
Jeść na gorąco lub na zimno, chrupać zamiast popcornu albo dodawać do zup kremów, sałatek, surówek, kasz i makaronów. Jednym słowem do wszystkiego.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE
Komentarze