PRZEPISY NA KARNAWAŁPRZEPISY NA KARNAWAŁ

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca zobacz Pieczona ciecierzyca 2018-06-19 13:00:29
Pieczona ciecierzyca
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki syropu z agawy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • sól i czarny pieprz
do podania: torebka papierowa lub coś co pozoruje papierowy rożek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na termoobiegu.
Ciecierzycę odsączyć z puszki, aquafabę zachować do innych przepisów. Ciecierzycę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym kubeczku wymieszać wszystkie składniki, a następnie zalać nimi ciecierzycę. Wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 12-20 minut mieszając co jakiś czas.
Jeść na gorąco lub na zimno, chrupać zamiast popcornu albo dodawać do zup kremów, sałatek, surówek, kasz i makaronów. Jednym słowem do wszystkiego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE