Omułki z chorizo w stylu goańskim

Omułki z chorizo w stylu goańskim
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 200 g dużych omułków, im większe, tym lepsze
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ¼ łyżeczki nasion brązowej gorczycy
  • 8 liści curry, rozdrobnionych lub rozdartych
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 50 ml białego wina
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżki octu winnego
  • mała garść drobno posiekanej kolendry
  • 15 g plasterków chorizo, drobno posiekanych
  • 1 łyżka masła
  • 1 kawałek chleba, przypieczony i rozdrobniony

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej grill.
Rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj nasiona gorczycy, a kiedy zaczną strzelać, dodaj liście curry, szalotkę i szczyptę soli. Smaż, aż szalotka zmięknie i się przyrumieni. Dodaj wino i zagotuj. Dodaj omułki, przykryj i gotuj przez 3 minuty, aż omułki się otworzą.

Zdejmij rondel z ognia, dodaj masło i ocet. Potrząśnij rondlem.

Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową. Kiedy omułki ostygną, oderwij połowę muszelki, a drugą połóż na blasze. Nałóż sos, posyp chlebem i polej chleb sosem. Następnie posyp chorizo i świeżą kolendrą.

Umieść blachę na górnej półce w piekarniku i piecz przez 2 minuty, aż sos zacznie bulgotać. Natychmiast podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE