Tarta czekoladowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta czekoladowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Skadniki

gotowe ciasto do tarty, śr. 20 cm

śmietany

pół miarki mleka

170 g drobno pokrojonej czekolady deserowej

50 g cukru

jajko + żółtko



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C.

Wsypać czekoladę do miski. Zagotować w rondlu śmietanę, mleko i cukier. Zdjąć z gazu i dodać rozdrobnioną czekoladę, mieszając, żeby się roztopiła. Stopniowo wmieszać jajko i przecedzić masę do ciasta. Piec, aż stężeje, przez ok. 20 min. Wystudzić.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.