Tarta z łososiem, szpinakiem, grillowaną papryką, oscypkiem, kolendrą i pomidorami

Tarta z łososiem, szpinakiem, grillowaną papryką, oscypkiem, kolendrą i pomidorami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotowanie:




Składniki:
filet z łososia bałtyckiego (ok. 450g)
250 g świeżego szpinaku
kilka pomidorów koktajlowych
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
papryczka chili
250 g sera oscypek
250 ml słodkiej śmietanki 30%
2 jajka
300 g ciasta francuskiego
limonka
pęczek kolendry
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Łososia pokroić w grubą kostkę, zmacerować w soku i skórce z limonki, drobno pokrojoną papryczką chili bez pestek i świeżo zmielonym pieprzu oraz z utłuczoną w moździerzu kolendrą z czosnkiem i solą morską.
Paprykę grillować, aż skórka będzie lekko przypalona, zawinąć w folię aluminiową aż odparuje, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paski.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, brzegi zawinąć do środka i włożyć do lodówki na ok. 25 min.Rybę podsmażyć na oliwie tak, żeby w środku była lekko surowa, dzięki czemu pozostanie wilgotna po upieczeniu.
Szpinak opłukać, oderwać końcówki i podgrzać na patelni, odcisnąć i pokroić.
W formie do tarty na ciasto ułożyć rozdrobnionego łososia, szpinak, grillowaną paprykę. Polać wymieszaną śmietanką z jajkami i serem i powciskać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Piec w temperaturze 180-200°C przez ok. pół godziny.



przepis Anety Chmurskiej

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE