Kremówki z porzeczkami

Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do rondelka dodajemy miód i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i białko jaja i ucieramy, dodajemy miękkie masło i mieszamy; na koniec dodajemy letni miód. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i na posmarowaną blachę nakładamy równą i jednolitą warstwę o grubości 2-3 milimetrów. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° Celsjusza około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, łopatką delikatnie przekładamy płat ciasta i wykrawamy z niego 12 kwadratów o 8 centymetrowych brzegach i odstawiamy je do ostygnięcia.
Sporządzamy nadzienie:
Szybko myjemy porzeczki w lodowatej wodzie. W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy mak. Przekładamy śmietanę z makiem do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładamy rozetki na kwadraty chrupiącego ciasta położonego na talerz deserowy. Na śmietanę nakładamy porzeczki, kolejną warstwę ciasta i powtarzamy czynność. Trzecią warstwę ciasta oprószamy cukrem pudrem. W ten sam sposób przygotowujemy następne 3 kremówki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany gałązkami porzeczki, listkami świeżej mięty i ziarenkami maku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE