Orzechowiec

Orzechowiec zobacz Orzechowiec 2018-06-19 13:00:50
Orzechowiec
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 2.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • Masa orzechowa:
  • 400 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa jak do karpatki:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek do którego wlewamy całe jaja, mleko i miód. Na około rozkładamy kawałki miękkiego masła, posypujemy całość cukrem i sodą. Zagniatamy rozcierając składniki w dłoniach. Ciasto dzielimy na dwie części i i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Jedną część podpiekamy w temp. 160 stopni ok. 30 minut, do suchego patyczka.

W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Jak cukier rozpuści się w maśle, studzimy lekko i rozkładamy masę na drugiej części ciasta, tej nieupieczonej. Wstawiamy do pieca na ok. 40 minut.

Przygotowujemy masę budyniową. 2/3 mleka podgrzewamy z cukrem i masłem aż do rozpuszczenia się cukru i zagotowania mleka. Osobno miksujemy dokładnie 1 szklankę mleka, jaja i obie mąki . Wlewamy masę jajeczną do bardzo gorącego mleka i podgrzewamy, ciągle bardzo dokładnie mieszając. Gotujemy całość ok. 3 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy chłodnym kremem. Smarujemy go na blacie bez orzechów, zachowując na rantach wolne ok. 1,5 cm, ponieważ po nałożeniu ciężkiej, drugiej warstwy ciasta z orzechami krem rozejdzie się na boki. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. Musi zmięknąć i łatwiej się będzie kroić.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE