Babeczki czekoladowo - wiśniowe

Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis



Nadzienie wiśniowe
1 szklanka wiśni bez pestek
½ szklanki cukru

Ciasto
225 g gorzkiej czekolady deserowej
½ kostki masła + masło do wysmarowania kokilek
2/3 szklanki cukru + cukier do wysypania kokilek
3 jajka o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki mąki uniwersalnej
¼ szklanki sproszkowanego kakao
szczypta soli

Sos z brandy
2 szklanki czereśni bez pestek
½ szklanki cukru
1 kawałek kory cynamonowej
4 łyżki brandy
1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki zimnej wody

Przygotować nadzienie wiśniowe
Gotować wiśnie z cukrem na małym ogniu przez 30 minut, ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wnętrze 4 kokilek wysmarować masłem i wysypać cukrem. Stopić posiekaną czekoladę w misce nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą (lub w kuchence mikrofalowej nastawionej na średnią temperaturę – włączać trzy razy na 1 minutę). W oddzielnej misce utrzeć masło i 2/3 szklanki cukru na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać stopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Do kolejnej miski przesiać mąkę, kakao i sól. Stale mieszając, przesypać w kilku porcjach sypkie składniki do czekoladowej mieszaniny. Przełożyć łyżką masę do kokilek. Do każdej kokilki z ciastem dodać czubatą łyżkę wiśniowego nadzienia – nadzienie musi się zapaść do środka. Wyrównać łyżką powierzchnię czekoladowej masy. Piec 20 - 22 minuty. Powierzchnia ciasta będzie matowa po upieczeniu.
Ciasto można wymieszać wcześniej i schłodzić w lodówce, ale zimne ciasto musi się piec 10 minut dłużej. Babeczki w kokilkach delikatnie okroić nożem do masła i przełożyć na talerzyki.

Przygotować sos z brandy
Gotować czereśnie z cukrem i cynamonem na małym ogniu przez 30 minut. Dodać brandy, wymieszać. Zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i szybko mieszając dodać do czereśni. Doprowadzić do wrzenia, aż owocowa masa będzie miała konsystencję lekkiego kisielu. Podawać sos na ciepło, albo na zimno. Babeczki czekoladowo-wiśniowe ozdobić sosem na talerzykach.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE