Paul Merret

Sos pomidorowy z klopsikami wieprzowymi, chorizo i białą fasolą


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Sos pomidorowy z klopsikami wieprzowymi, chorizo i białą fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

połowa sosu pomidorowego z przepisu podstawowego (przepis powyżej)

2 łyżki oliwy

1 fenkuł

posiekany

2 marchewki

obrane i pokrojone na nieduże kawałki

1 czerwona papryka

pokrojona na nieduże kawałki

4 ząbki czosnku

obrane i posiekane

1 cebula

obrana i posiekana

szczypta suszonych płatków chili

175 ml czerwonego wina

1½ łyżeczki wędzonej papryki

750 g mielonej łopatki wieprzowej

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych w moździerzu

2 łyżeczki mielonego kminu

2 cienkie kiełbaski chorizo

pokrojone na plasterki

1 puszka (400 g) białej fasoli

odsączonej i przepłukanej

500 g makaronu rurki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodaj fenkuła, marchewki, paprykę, czosnek, cebulę i suszone płatki chili, i smaż mieszając przez 6-8 min, aż będą miękkie, szkliste, ale nie zrumienione. Dolej wino i zagotuj. Dodaj sos pomidorowy i wędzoną paprykę i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek na 10 min i gotuj, aż sos trochę zgęstnieje. Wymieszaj rękami w dużej misce wieprzowinę, nasiona kopru włoskiego i kminu. Utocz z mięsa klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Rozgrzej na dużej patelni pozostałą oliwę i usmaż klopsiki partiami ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Dodaj klopsiki i chorizo do sosu i gotuj bez przykrycia przez 25 - 30 min, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Delikatnie wmieszaj fasolę i zagrzej przez 1 - 2 min. Podawaj od razu z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Al_KRK

02.04.2012 11:20


KRK

CYTUJ

Fenkuł zastąpiłaś czosnkiem, wino octem, a makaron lanym ciastem?

#sylwiaxD34

23.09.2011 22:51


Łańcut

CYTUJ

Witam wszystkich! Ten przepis również wypróbowałam, choć z kilkoma zmianami lub brakami (m. obeszło się bez chorizo, ale raz np. zamiast tego dodałam kabanosy i bez płatków chilli, ale tutaj też możemy zastąpić tym co mamy, czyli pieprzem cayenne. Danie jest naprawdę bardzo dobre ;) Polecam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.