Churros z sosem czekoladowym

Churros z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przygotowanie:



Składniki churros
250 ml mleka
100 g masła
1 łyżka stołowa cukru
125 g mąki
3 żółtka
ziarna z dwóch rozciętych lasek wanilii
olej roślinny do smażenia

Składniki sosu
1 filiżanka skondensowanego mleka
200g czekolady deserowej
nieco mleka i rumu

Przygotowanie churros
W garnku zagotować mleko z cukrem, masłem i ziarnami wanilii. Przesiać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Dodać żółtka i wymieszać. Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskać paski ciasta do oleju rozgrzanego do 180°C. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posypać cukrem.

Przygotowanie sosu
Podgrzać mleko skondensowane, wrzucić czekoladę i utrzeć na jedwabistą masę. Dolać mleka i rumu do smaku, wymieszać. Podawać churros z sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE